Vizioni për një model të qëndrueshëm të menaxhimit të Butrintit
Vizioni për një model të qëndrueshëm të menaxhimit të Butrintit
Vizioni për një model të qëndrueshëm të menaxhimit të Butrintit
Vizioni për një model të qëndrueshëm të menaxhimit të Butrintit
Orari i Vizitave

9:00–17:00, E Hëne - E Premte

Adresa e Zyrave

Bulevardi Dëshmorët e Kombit, Kullat Binjake

Rreth Fondacionit
Fondacioni për Menaxhimin e Butrintit u krijua në vitin 2021 nga Ministria e Kulturës së Republikës së Shqipërisë me mbështetjen e Fondacionit Shqiptaro-Amerikan për Zhvillim
Historia e Sitit
Butrinti është një mikrokozmos i historisë së Mesdheut dhe një xhevahir i padiskutueshëm në mozaikun e siteve arkeologjike të rëndësishme ndërkombëtare

Rreth 3000 vjet më parë, zona ishte një lagunë e lidhur me detin Jon. Ky pozicion strategjik në fund të gadishullit të Ksamilit të sotëm çoi në themelimin e qytetit. Legjenda e themelimit të qytetit përfshinte Helenin, djalin e mbretit Priam, i cili u përpoq të sakrifikonte një dem në anijen e tij, por që shpëtoi dhe u hodh në breg para se të jepte shpirt. Në të njëjtin vend u themelua qyteti. Virgjili, poeti romak i epokës së Augustit, përjetësoi Butrintin duke e bërë atë një nga vendet ku heroi i tij Enea ndaloi në udhëtimin e tij të gjatë drejt Italisë.

Vendbanimi më i hershëm në Butrint ka qenë ndoshta i kufizuar në kodrën e akropolit, e cila u përdor përgjatë epokës së bronzit të vonë në pjesën lindore. Më vonë, gjatë periudhës helenistike, Butrinti u shndërrua në një koinon vetëqeverisës të quajtur Prasaib, brenda grupit të Kaonëve që ishin një nga fiset e rajonit të njohur në antikitet si Epir. Gjatë epokës helenistike të vonë qyteti njohu një zhvillim të madh i cili u reflektua në ndërtimin e teatrit, agorasë dhe mureve mbrojtëse që rrethonin kodrën e akropolit dhe faltoren e Asklepit në shpatin e tij jugor.